Biografie Biram Dah Abeid

 

De Mauritaanse mensenrechtenactivist Biram Dah Abeid zet zich in voor de afschaffing van de slavernij, die in Mauritanië nog altijd op grote schaal voorkomt. Hij werd in 1965 geboren in Jidrel Mohguen, in het zuiden van Mauritanië, als nakomeling van slaven. Zijn grootmoeder was een slavin en kwam door omstandigheden vrij toen ze zwanger was van de vader van Biram Dah Abeid.
Biram Dah Abeid
Biram Dah Abeid studeerde geschiedenis en rechten, maar kon die studies door geldgebrek niet voltooien. Hij werd griffier bij de rechtbank en later juridisch adviseur van de voorzitter van de Nationale Commissie voor de Mensenrechten. In 2010 werd hij echter vanwege zijn activisme ontslagen.

Hij richtte de National African Movement op, een beweging die strijdt tegen discriminatie, slavernij en onderdrukking van de zwarte bevolking. Ook sloot hij zich aan bij SOS Esclaves.

In 2007 vroeg presidentskandidaat Zeine Ould Zeidane hem om mee te werken aan zijn politieke programma om op die manier de strijd tegen de slavernij en discriminatie vorm te geven. Hij aanvaardde het aanbod.

Vervolgens richtte Biram Dah Abeid in 2008 IRA-Mauritanië (Initiatief voor de Heropleving van de Abolitionistische Beweging) op. Hij is voorzitter van deze mensenrechtenorganisatie, die zich inzet voor de afschaffing van de slavernij. Door zijn kritiek op de autoriteiten en zijn activiteiten is hij diverse keren gevangen gezet, waarbij hij is gemarteld.

Op 27 april 2012 verbrandde hij islamitische boeken die de slavernij rechtvaardigen. Hiervoor kreeg hij de doodstraf. Na internationale druk is hij, na 4 maanden in de dodencel te hebben gezeten, vrijgelaten.

Het Amerikaanse tijdschrift Time riep Biram Dah Abeid in 2017 uit tot één van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld.

Mensenrechtenprijzen die aan hem zijn uitgereikt:

Mensenrechtentulp prijs 2015 Front Line Defenders prijs 2013 2017 Prijs uitgereikt ter gelegenheid van de 223ste verjaardag
         van de afschaffing van de slavernij in Frankrijk,
2016 Hero Award tegen slavernij en mensenhandel (USA),
2015 Mensenrechtentulp (Nederland),
2014 Genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede,
2014 Echo’s van Afrika prijs(Philadelphia, Pennsylvania, USA),
2013 VN prijs voor de Rechten van de Mens,
2013 Front Line Defenders Prijs,
2013 Genomineerd voor de Sacharov-prijs,
2011 De stad Weimar prijs voor de Rechten van de Mens.

Momenteel voert Biram Dah Abeid campagne om de problematiek van de slavernij ook internationaal onder de aandacht te brengen. In diverse landen bestaan inmiddels IRA-organisaties, waaronder Mauritanië, Nederland, Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Zweden, Spanje en Senegal.

In 2014 deed Biram Dah Abeid mee aan de presidentsverkiezingen in Mauritanië. Hij werd tweede, met 9 procent van de stemmen. De afgelopen jaren groeide hij uit tot de belangrijkste oppositieleider.
In 2019 zal Biram Dah Abeid opnieuw deelnemen aan de presidentsverkiezingen.